Een soort monument als nagedachtenis

Punterliefhebber aan het woord
Het verhaal van Jan Westerhoud

In maart 2019 overleed mijn moeder op de leeftijd van 92 jaar. Zij was tot haar overlijden de spil geweest in de familie en wij wilden een soort monument als nagedachtenis, waar mijn kinderen, kleinkinderen en volgende generaties nog vele jaren plezier van zouden hebben.

Omdat wij met veel plezier met onze sloep in de  Wieden en Weerribben varen kwam ik al snel op het idee om een punter te laten bouwen. Een houten uiteraard, omdat dat helemaal past in het idee van een monument. Het oude ambacht van punterbouwer, die eikenhouten planken in enige maanden verandert in een prachtige punter, die helemaal thuis hoort in het gebied, uiteraard een aangedreven door een elektrische motor zonder uitstoot en geluid.

Navraag bracht ons bij Yvonne en Henk Wildeboer, de beste punterbouwer in het gebied. 

Wij kozen voor een Beulakerpunter, die vanwege de stabiliteit uitermate veilig is voor onze kleinkinderen en die zonder moeite de Beulakerwiede , een lastige plas, kan doorkruisen.

Henk bouwde in enkele maanden een schitterende punter, die wij de koosnaam van mijn moeder hebben gegeven. Voor het comfort hebben wij de houten banken voorzien van maatgemaakte kussens. Ter bescherming van het hout hebben wij gekozen voor een dekzeil, dat onze punter nog steeds puntgaaf houdt.

Door de geringe diepgang is ons vaargebied nog veel toegankelijker geworden. Wij komen nu op plekken die zelfs met onze sloep niet bereikbaar zijn en die het gebied zo kenmerken. Onze fluistermotor kan uren varen en stelt ons in staat dicht bij het in het gebied aanwezige wild te komen en volop te genieten van alles wat het gebied te bieden heeft. 

De punter wordt onderhouden door Henk Wildeboer, maar tot dusver is onderhoud nog niet nodig. De bescherming van het dekzeil is uitstekend.

Na 2 vaarseizoenen is de familie nog enthousiaster over de punter en het gebruik ervan. Een topproduct van een eeuwenoud ambacht met trots vervuld door de werf van Yvonne en Henk Wildeboer!

Jan Westerhoud uit Belt-Schutsloot

Andere liefhebbers aan het woord:

Varen in Giethoorn Waterdraak
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

De Waterdraak

De waterdraak Punterliefhebber aan het woord De Waterdraak Het verhaal van de Waterdraak Eindelijk is de weersvoorspelling zodanig dat wij, Johan en Nellie,  het willen

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-punterliefhebber-aan-het-woord-jan
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Jan

Het verhaal van Jan Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Jan De Punter een machtig mooi veelzijdig scheepje In 1970 kochten mijn ouders een

Lees meer »
varen-in-giethoorn
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Hans

Het verhaal van Hans Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Hans Punterpassie Als ik, als jochie van 4 achter onze gezinsbarak in kamp Ramspol,

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-het-verhaal-van-jos
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Jos

Het verhaal van Jos Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Jos Het is een groot voorrecht een punter te kunnen laten bouwen. Wij kozen

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-giethoorn-gp
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Ewout

Het verhaal van Ewout Punterliefhebber aan het woord GP11 Toen ik in 1999 in Giethoorn een huis kocht, was de Gieterse punter die in het

Lees meer »
Punterwerf-Wildeboer-Giethoorn-beulakerpunter
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Geert

Het verhaal van Geert Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Geert Eigenaar: Geert Naam boot: De Zwaluw (ingeschreven SSRP, Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten)

Lees meer »