OVER ONZE WERF

foto: Paul van Gaalen

Generaties lang vakmanschap en liefde voor de punter

Het waterrijke Giethoorn telde ooit een twintigtal punterwerven. Kleine maar bloeiende ambachtelijke bedrijfjes. Het vaartuigje gold als werkpaard in het dorp. Vrijwel al het vervoer ging over water. Bij veevervoer, verhuizingen, trouwerijen, zelfs bij begrafenissen speelde de punter dankzij de geringe diepgang een voorname rol.

Van al die bedrijfjes bleven er maar twee over. Punterwerf Wildeboer is daar één van. Thomas Vos legde rond 1890 de basis voor het huidige bedrijf. Vanuit een schuur aan de Appensteeg vonden zijn ambachtelijk gemaakte punters, vlotten en bokken hun weg naar boeren en handelaars.

paul van Gaalen
paul van Gaalen
paul van Gaalen

Door de eeuwen heen is de werf in handen van vader op (schoon)zoon overgegaan. En niet alleen de werf. Ook het ongekunsteld vakmanschap, de technieken, het gevoel en de liefde voor de punter werden van generatie op generatie overgedragen. Die liefde voor het vak moet onvoorwaardelijk zijn. Een passie, verankerd in de genen. Sinds 1933 worden de punters gemaakt op de huidige locatie van de werf aan de Beulakerweg. Als achterkleinzoon van de oprichter Vos nam Henk Wildeboer het bedrijf in 1990 van zijn vader over. Samen met echtgenote Yvonne sloeg hij nieuwe wegen in.

De oude werkplaats, waarin het leek alsof de zwartgeteerde planken door spinrag op hun plaats werden gehouden, is er niet meer. Aan de waterkant verrees een moderne werf. Met een winkeltje vol scheepsspullen. De punterbouwer heeft de bakens verzet om het oude beroep in stand te kunnen houden. Maar de sfeer, het vakmanschap en de gastvrijheid zijn gebleven.

opbouw punter giethoorn
opbouw punter giethoorn
opbouw punter giethoorn

Een werf van nu, met de sfeer van toen. In de werkplaats ruikt het naar ambacht. Naar nat hout, naar teer. Hier doet de ambachtsman in alle rust zijn werk. Op intuïtie, op gevoel, het zijn door ervaring ingesleten automatismen. Klemmen en mallen. Tussen geschaafde krullen en snippers ontstaat een kunstwerk van hout.

Een geoefend oog inspecteert.

Buiten op de werf liggen ze. Complete eikenbomen verzaagd tot vuistdikke planken. Op de wal, maar ook in het water. Het is een onderdeel van het eeuwenoude procédé. Vers hout is uit den boze. Een punter ontstaat bij de gratie van nat en droog, uitzetten en krimpen. Dat begint al bij de bodem. De plank in het midden is droog, de buitenste twee hebben tijden in het water gelegen. Als het vaartuig klaar is en te water wordt gelaten zal het droge middenstuk uitzetten tot de punter waterdicht is.

Ook het krommen van de zijden is een spel met de natuur. Boven het vuur droogt en krimpt de ene kant van de plank, boven de andere kant sprenkelt de punterbouwer water en rekt het hout uit. Zwijgzaam ziet hij het aan. Gewichten helpen hem. Tekeningen zijn er niet. Mallen, die z’n grootvader al gebruikte zijn samen met zijn geoefend oog de enige richtlijnen.

Een dagelijkse gang van zaken op de knusse werf van Henk en Yvonne Wildeboer in Giethoorn. Een eerlijk ambacht, op een moderne werf met de sfeer van toen. Buiten kringelt nog de rook van het vuur, binnen in de werkplaats beoordeelt Henk het boeisel. Een beetje bijschaven moet voldoende zijn. Verderop in de werkplaats lakt Yvonne een punter. Zes keer, zoals het hoort. Totdat het pronkjuweel glimt. Het moet goed zijn. Af. Een creatie voor altijd…

foto’s: Paul van Gaalen

paul van Gaalen
paul van Gaalen
over-onze-werf

Duurzaamheid bij Punterwerf Wildeboer

U bent altijd welkom bij Punterwerf Wildeboer!

Bekijk onze nieuwe drone video en zie hoe wij duurzaam werken.

We zijn trots op onze groene stappen. Op ons dak liggen 119 zonnepanelen die onze werkplaats, de botenloodsen en verhuurboten van stroom voorzien. De energie die we niet gelijk gebruiken slaan we op in batterijen, zodat we altijd gebruik kunnen maken van deze zonne-energie.

We verwarmen ons water met heatpipes en een electrische boiler en de werkplaats d.m.v. vloerverwarming met een aardwarmtepomp. Hierdoor gebruiken we minder fossiele brandstoffen. Al onze verlichting, van de werkplaats tot in de botenloodsen, is energiezuinige ledverlichting.

Ontdek hoe wij bij Punterwerf Wildeboer bouwen aan een groene toekomst met de prachtige drone video van Adnan Ćosović en zijn familie.

Eminent ontwikkeling https://eminentontwikkeling.nl/ heeft het afgelopen jaar de zonnepanelen, batterijen en heatpipes aangelegd. 

CONTACT

Bel ons

Telefonische ondersteuning is
beschikbaar van 9 tot 5.
Bel ons gerust!

+31 (0)521 36 1203

E-mail ons

Voor algemene vragen
Kunt u via e-mail contact met ons
opnemen.

info@punterwerf.nl

Bezoek ons

Beulakerweg 48
8355 AJ Giethoorn


Op kaart bekijken