Vincent d
Vincent d
2022-08-20
Geverifieerd
Hebben de zaakjes goed voor elkaar met prachtige en goed onderhouden boten, wat het vaarplezier vergroor! Goede en heldere uitkeg over boot en vaarroute vooraf, kaarten en visitekaartje met telefoonnummer meegekregen voor het geval dat… Daarna lekker 3 uur gevaren in een prachtige en zeer goed onderhouden boot en lekker genoten van het mooie weer op de kanaaltjes in Giethoorn, de Bovenwijde en het Molengat. Een aanrader!!!
Lees verder
Cheryl V
Cheryl V
2022-08-03
Geverifieerd
Hele mooie boot en goede service! Hele mooie houten elektrische boot, mooiste die we gezien hebben. Kan je makkelijk met 6 tot 8 mensen op zitten. We waren door de file iets later dan gereserveerd, maar was geen probleem. Zeker aan te raden 👍🏻
Lees verder
Peter VDB
Peter VDB
2022-07-30
Geverifieerd
Luxebootjes met startplaats vanaf het veel rustigere Giethoorn Noord Dit bedrijf verhuurt de originele, hout afgewerkte luxe punterbootjes en staat zelfs garant voor de bouw ervan. Bijzonder aan te raden omdat je vertrekt vanaf het veel rustigere Giethoorn Noord. Zeer stille fluistermotoren met eenvoudige en leuke klikhendelbediening. Doordat je vertrekt vanaf hun rustig gelegen werf, vaar je gegarandeerd zowat alleen door Giethoorn Noord als je vroeg komt zoals ons (10 u), zelfs in het hoogseizoen. We hebben de volledige uitgebreide rode route van ca 15 km gedaan, absolute aanrader die je door het Klooster, de Bovenwijde, Zuideynde, en de drukke dorpsgracht loodst.
Lees verder
Geert
Geert
2022-07-28
Geverifieerd
Mooie natuur en een mooi bootje Mooie zelfgebouwde en goed onderhouden houten punter. Leuke afwisselende route met natuur en het dorp.
Lees verder
Gerrit B
Gerrit B
2022-07-24
Geverifieerd
Super goed Super alles goed geregeld. Mooie boot. Na verdwaald te zijn werden we na 1 telefoontje netjes en vlot opgehaald
Lees verder
J-P.W
J-P.W
2022-07-23
Geverifieerd
Goed bedrijf met mooie boten Bij aankomst zeer vriendelijk ontvangen. Aardige wedewerkers die de tijd voor je nemen, ook voor de uitleg van de vaar routes en boten. Ze hebben ook zeer mooie boten.
Lees verder
Sara M
Sara M
2022-07-23
Geverifieerd
Nice boat rental in Giethoorn The boat is very comfortable and beautiful. The team is friendly and helpful. We recommend Wildeboer!!
Lees verder
Trulyasia83
Trulyasia83
2022-07-17
Geverifieerd
Une agréable journée en bateau Nous avons passé une très agréable journée avec le bateau d'Yvonne Wildeboer. La communication a été très bonne et efficace. Le bateau est confortable et esthétique, un vrai plaisir.
Lees verder
Doris D
Doris D
2022-04-17
Geverifieerd
Amazing experience by boat Great family business with the finest trip oak boats! Very welcoming and adapting to our needs and schedule! We recommend warmly!
Lees verder
Ed v
Ed v
2022-04-17
Geverifieerd
Geweldige boottocht Fantastische locatie om vandaan te vertrekken, supervriendelijke mensen en hele goede uitleg en tips. Iets te laat terug was geen enkel probleem werd voor vertrek al gezegd, dus geen stress. Hele mooie en fijne boten. Echt een aanrader!!!
Lees verder

OVER ONZE WERF

foto: Paul van Gaalen

Generaties lang vakmanschap en liefde voor de punter

Het waterrijke Giethoorn telde ooit een twintigtal punterwerven. Kleine maar bloeiende ambachtelijke bedrijfjes. Het vaartuigje gold als werkpaard in het dorp. Vrijwel al het vervoer ging over water. Bij veevervoer, verhuizingen, trouwerijen, zelfs bij begrafenissen speelde de punter dankzij de geringe diepgang een voorname rol.

Van al die bedrijfjes bleven er maar twee over. Punterwerf Wildeboer is daar één van. Thomas Vos legde rond 1890 de basis voor het huidige bedrijf. Vanuit een schuur aan de Appensteeg vonden zijn ambachtelijk gemaakte punters, vlotten en bokken hun weg naar boeren en handelaars.

Door de eeuwen heen is de werf in handen van vader op (schoon)zoon overgegaan. En niet alleen de werf. Ook het ongekunsteld vakmanschap, de technieken, het gevoel en de liefde voor de punter werden van generatie op generatie overgedragen. Die liefde voor het vak moet onvoorwaardelijk zijn. Een passie, verankerd in de genen. Sinds 1933 worden de punters gemaakt op de huidige locatie van de werf aan de Beulakerweg. Als achterkleinzoon van de oprichter Vos nam Henk Wildeboer het bedrijf in 1990 van zijn vader over. Samen met echtgenote Yvonne sloeg hij nieuwe wegen in.

De oude werkplaats, waarin het leek alsof de zwartgeteerde planken door spinrag op hun plaats werden gehouden, is er niet meer. Aan de waterkant verrees een moderne werf. Met een winkeltje vol scheepsspullen. De punterbouwer heeft de bakens verzet om het oude beroep in stand te kunnen houden. Maar de sfeer, het vakmanschap en de gastvrijheid zijn gebleven.

Een werf van nu, met de sfeer van toen. In de werkplaats ruikt het naar ambacht. Naar nat hout, naar teer. Hier doet de ambachtsman in alle rust zijn werk. Op intuïtie, op gevoel, het zijn door ervaring ingesleten automatismen. Klemmen en mallen. Tussen geschaafde krullen en snippers ontstaat een kunstwerk van hout.

Een geoefend oog inspecteert.

Buiten op de werf liggen ze. Complete eikenbomen verzaagd tot vuistdikke planken. Op de wal, maar ook in het water. Het is een onderdeel van het eeuwenoude procédé. Vers hout is uit den boze. Een punter ontstaat bij de gratie van nat en droog, uitzetten en krimpen. Dat begint al bij de bodem. De plank in het midden is droog, de buitenste twee hebben tijden in het water gelegen. Als het vaartuig klaar is en te water wordt gelaten zal het droge middenstuk uitzetten tot de punter waterdicht is.

Ook het krommen van de zijden is een spel met de natuur. Boven het vuur droogt en krimpt de ene kant van de plank, boven de andere kant sprenkelt de punterbouwer water en rekt het hout uit. Zwijgzaam ziet hij het aan. Gewichten helpen hem. Tekeningen zijn er niet. Mallen, die z’n grootvader al gebruikte zijn samen met zijn geoefend oog de enige richtlijnen.

Een dagelijkse gang van zaken op de knusse werf van Henk en Yvonne Wildeboer in Giethoorn. Een eerlijk ambacht, op een moderne werf met de sfeer van toen. Buiten kringelt nog de rook van het vuur, binnen in de werkplaats beoordeelt Henk het boeisel. Een beetje bijschaven moet voldoende zijn. Verderop in de werkplaats lakt Yvonne een punter. Zes keer, zoals het hoort. Totdat het pronkjuweel glimt. Het moet goed zijn. Af. Een creatie voor altijd…

foto’s: Paul van Gaalen

CONTACT

Bel ons

Telefonische ondersteuning is
beschikbaar van 9 tot 5.
Bel ons gerust!

+31 (0)521 36 1203

E-mail ons

Voor algemene vragen
Kunt u via e-mail contact met ons
opnemen.

info@punterwerf.nl

Bezoek ons

Beulakerweg 48
8355 AJ Giethoorn


Op kaart bekijken