Het verhaal van Ewout

Punterliefhebber aan het woord
GP11

Toen ik in 1999 in Giethoorn een huis kocht, was de Gieterse punter die in het botenhuis lag bij de prijs inbegrepen. De vorige eigenaar had hem altijd als motorpunter gebruikt, maar vertelde me dat ergens in Giethoorn nog de bijbehorende zwaarden, roer en mast moesten liggen. Na een korte zoektocht had ik al mijn zeilpunter compleet.

De eerste vaartocht verliep moeizaam. Laten we eerlijk zijn: het is niet echt een ergonomisch schip, je kan er niet erg hoog mee aan de wind varen en erg snel is het ook niet. Maar toch…..het genot om te varen in een echt eikenhouten schip, een schip dat iconisch is voor deze regio, waar je overal mee kan komen…….fantastisch! In de punter heb ik de kop van Overijssel verkend, ben ik over het Veluwemeer naar Elburg gevaren en ben ik via Bartlehiem naar Dokkum gevaren. 

Punterwerf-wildeboer-giethoorn-gp

Het zeilen in de Gieterse punter had me al snel in de greep en het duurde dan ook niet lang voordat ik had deelnam aan de zeilpunter wedstrijden van zeilvereniging ’t Wiede. Kansloos uiteraard, want wedstrijdzeilen is toch wel even iets anders dan rustig toeren over de Wieden. Het duurde wel een paar seizoenen totdat ik, met hulp van de tips & tricks van medezeilers het wedstrijdzeilen echt onder de knie had. Het leuke van het zeilen in competitieverband is de spanning of het je lukt om je tegenstander sneller af te zijn. En dan maakt het eigenlijk niet uit of je voorin vaart, in het middenveld of ergens achteraan: je vindt altijd een gelijkwaardige tegenstander. Na afloop van een wedstrijd wordt de wedstrijd altijd nog even na beschouwd. Dan blijkt dat iedere deelnemer, onder het genot van een drankje, een heel andere interpretatie heeft van de wedstrijd dan jezelf. Dat werkt erg verfrissend, meestal gaat iedereen zeer opgewekt weer naar huis!

Punterwerf-wildeboer-giethoorn-gp

Na meer dan twintig jaar in mijn oude tweedehands punter te hebben gevaren, trok ik hem in het voorjaar van 2021 bij Henk (Wildeboer) op de wal. Helaas moest ik constateren dat er ondanks mijn regelmatige onderhoud toch een groot gat in de bodem was gekomen. Ik stond voor de keuze: repareren of een nieuwe bestellen. Ik besloot dat dit het moment was om een nieuwe te bestellen. Na de vele uren in de zeilpunter had ik veel ideeën over mijn ideale zeilpunter, die authentiek moest zijn, maar ook uitgebalanceerd en snel. In een paar gesprekken met Henk ontstond het idee voor mijn huidige Gieterse punter.

Tijdens de bouw bleek hoe groot het vakmanschap is van Henk. Ofschoon hij de originele mal van de Gieterse punter tijdens een brand is kwijtgeraakt, wist hij feilloos een prachtige en authentieke nieuwe romp te vormen. De bouw, die plaats vond onder het nauwlettend en bewonderend oog van de overige zeilers van de puntercompetitie, ging voortvarend, maar ook met geduld en oog voor detail. Uiteindelijk werd aan het eind van de zomer mijn nieuwe punter afgeleverd. De eerste vaarimpressies zijn uitstekend. Afgezien van het feit dat de punter prachtig is afgewerkt, vaart hij strak en snel. Het komende seizoen zal blijken of hij ook goed mee kan komen in de zeilcompetitie. Ik heb er alle vertrouwen in!

 

Punterwerf-wildeboer-giethoorn-gp

Andere liefhebbers aan het woord:

Varen in Giethoorn Waterdraak
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

De Waterdraak

De waterdraak Punterliefhebber aan het woord De Waterdraak Het verhaal van de Waterdraak Eindelijk is de weersvoorspelling zodanig dat wij, Johan en Nellie,  het willen

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-punterliefhebber-aan-het-woord-jan
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Jan

Het verhaal van Jan Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Jan De Punter een machtig mooi veelzijdig scheepje In 1970 kochten mijn ouders een

Lees meer »
varen-in-giethoorn
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Hans

Het verhaal van Hans Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Hans Punterpassie Als ik, als jochie van 4 achter onze gezinsbarak in kamp Ramspol,

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-het-verhaal-van-jos
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Jos

Het verhaal van Jos Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Jos Het is een groot voorrecht een punter te kunnen laten bouwen. Wij kozen

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-giethoorn-gp
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Ewout

Het verhaal van Ewout Punterliefhebber aan het woord GP11 Toen ik in 1999 in Giethoorn een huis kocht, was de Gieterse punter die in het

Lees meer »
Punterwerf-Wildeboer-Giethoorn-beulakerpunter
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Geert

Het verhaal van Geert Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Geert Eigenaar: Geert Naam boot: De Zwaluw (ingeschreven SSRP, Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten)

Lees meer »