Het verhaal van Jan

Punterliefhebber aan het woord
Het verhaal van Jan

De Punter een machtig mooi veelzijdig scheepje

In 1970 kochten mijn ouders een vakantiehuisje in Giethoorn en daar hoorde natuurlijk een punter bij. Omdat we in Noord zaten werd er bij Harm Wildeboer een punter besteld. Het werd een zeilpunter met een spiegel. Volgens mijn herinnering, ik was toen 7 jaar,  waren er toen in Giethoorn vooral punters met twee punten maar voor het zeilen zou een spiegel een voordeel zijn aangezien het roer altijd in het water zou blijven bij een sterke uitslag en bij een “echte” punter duw je het roerblad uit het water.

Later heb ik dat alleen maar als onhandig ervaren. Aan de spiegel kon geen roer en een buitenboordmotor tegelijk hangen dus tijdens het zeilen moest de motor eraf en door de spiegel was het punteren ook lastiger. Punteren doe je natuurlijk zonder een roer en de stok onder het schip steken was dan toch iets lastiger. Nu werd in de jaren 70 de buitenboordmotor steeds gebruikelijker maar wij bleven altijd alles punterend doen.

Punterwerf-wildeboer-punterliefhebber-aan-het-woord-jan

We brachten al onze vakanties en vele weekenden in Giethoorn en hebben heel veel met de punter gevaren en kwamen op veel mooie plekken. De punter werd gebruikt voor het afvoeren van snoeiwerk en ook ’s nachts naar Zuid en zeilen op ’t Wiede deden we graag.

Als de schoonzoon van onze buurman, Klaas Wuite, de pinken, dat zijn koeien van 1 jaar oud, in het voorjaar verhuisde van Diever naar bij ons in de appelboomgaard waren we er graag bij om te helpen. Er werd een praam geleend en we wisten schoonzoon en de buurman te overtuigen dan een buitenboordmotor niet nodig was. Dus de pinken uit de veewagen de praam in en dan punterend op de klompen, samen met mijn zus, door de dorpsgracht naar de appelboomgaard of naar het weiland van Klaas Wuite aan de molenweg. In de Herfstvakantie gingen ze weer terug naar Diever en konden we weer de show stelen. Ik vond het altijd prachtig met die pinken in de boot, heb er gelukkig nog 1 vage foto van. Er moeten echt tientallen foto’s van zijn want al varende stopte iedere toerist om foto’s te maken. In de jaren zeventig waren er in Giethoorn Noord nog maar 3 actieve boeren omdat de kleine kavels en het vele werk, alles over het water, niet meer rendabel was.

In 1993, het vakantiehuisje was inmiddels verkocht en onze punter was verdwenen naar Gorinchem kwam ik via een advertentie in Hoorn een oude visserijpunter tegen. De WU2.  Een punter zoals ik die kende uit mijn begin jeugd. Dus vol in de teer en carbolineum zoals een werkscheepje eruit hoor te zien. De onderkant van Het scheepje zat helemaal in het blik, dat noemen ze een doodskleed zodat ze nog even kan blijven drijven. 

Punterwerf-wildeboer-punterliefhebber-aan-het-woord-jan

Met de WU2 heb ik 5 jaar gevaren met veel plezier in de Biesbosch. Echter om dat het scheepje uit 1940 was lag het inmiddels vaker op de bodem van de sloot dan dat die dreef. Tegen beter weten in ben ik  begonnen met een restauratie. Overigens een project waar ik geen idee had of het wel succesvol zou aflopen maar gelukkig kwam er na een half jaar iemand die het wel zou fixen in 3 maanden. 

Zoals je wel vaker leest met het restaureren van een houten schip liep het wat uit de hand en na 5 jaar was de WU2 geconserveerd en nu met moderne middelen zoals epoxy werd het onderhoud een stuk gemakkelijker. Gelukkig is het scheepje behouden en vaart ze nog steeds rond.

Andere liefhebbers aan het woord:

Varen in Giethoorn Waterdraak
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

De Waterdraak

De waterdraak Punterliefhebber aan het woord De Waterdraak Het verhaal van de Waterdraak Eindelijk is de weersvoorspelling zodanig dat wij, Johan en Nellie,  het willen

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-punterliefhebber-aan-het-woord-jan
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Jan

Het verhaal van Jan Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Jan De Punter een machtig mooi veelzijdig scheepje In 1970 kochten mijn ouders een

Lees meer »
varen-in-giethoorn
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Hans

Het verhaal van Hans Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Hans Punterpassie Als ik, als jochie van 4 achter onze gezinsbarak in kamp Ramspol,

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-het-verhaal-van-jos
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Jos

Het verhaal van Jos Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Jos Het is een groot voorrecht een punter te kunnen laten bouwen. Wij kozen

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-giethoorn-gp
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Ewout

Het verhaal van Ewout Punterliefhebber aan het woord GP11 Toen ik in 1999 in Giethoorn een huis kocht, was de Gieterse punter die in het

Lees meer »
Punterwerf-Wildeboer-Giethoorn-beulakerpunter
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Geert

Het verhaal van Geert Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Geert Eigenaar: Geert Naam boot: De Zwaluw (ingeschreven SSRP, Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten)

Lees meer »