Het verhaal van Geert

Punterliefhebber aan het woord
Het verhaal van Geert

Eigenaar: Geert
Naam boot: De Zwaluw (ingeschreven SSRP, Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten)
Type boot: Beulakerpunter
Bouwjaar: 1995 (Werf Wildeboer)
Ligplaats: Wildeboer

Eropuit met de punter

We rijden tussen de twee bootloodsen door als we het erf van Wildeboer oprijden, richting het “eiland” waar we de auto veilig parkeren. We stappen uit en lopen met het hondje naar de loods waar onze Beulakerpunter, beschermd tegen weersinvloeden en op haar eigen plek, aan de touwen ligt. Het weerzien brengt iedere keer een glimlach op m’n gezicht.
In korte tijd rollen wij het dekzeil van de boot en plaatsen we de ossenbloed rode kussens op het voordek, zitkisten en zitbank bij het roer. Boven ons hangt de mast met toebehoren voor een grootzeil en fok met een totaal zeiloppervlakte van ruim 18 kwadraat. Dit laten wij vandaag onberoerd omdat er geen zuchtje wind staat wat mogelijk het zeil zou kunnen bollen.
Na het starten van de buitenboordmotor varen we rustig naar buiten, door de buitenhaven richting de eerst watersplitsing. Rechtsaf betekend voor ons meestal richting de Beulakerwijde en Beltwijde of Blokzijl, linksaf brengt ons doorgaans bij het oosterlijke deel van de Beltwijde dat grenst aan het plaatsje Wanneperveen. We varen dan meestal via het Molengat, Bovenwijde, Bovenboersevaart en Dwarssloot de Beltwijde op.

Punterwerf-Wildeboer-Giethoorn-beulakerpunter

Vandaag gaan we rechtsaf en steken kanaal Beukers-Steenwijk over, de Thijssengracht op. De lak van de boot schittert in het voorjaarslicht als ze de bocht maakt richting de Cornelisgracht. Het eikenhouten boeisel geeft een diep goudgele kleur wat perfect contrasteert met de rood-bruine mahonie vloer die in het afgelopen najaar naast regulier onderhoud, waaronder het conserveren van de bodem, stevig in de lak gezet is op de werf.

We varen de Cornelisgracht af die grotendeels begroeid is met prachtige lelies en gele plomp. Vlak voordat we de Rietlandenbrug bereiken beweegt zich een volwassen ringslang met haar specifieke gele onderkaak, kronkelend voor de boot uit. Waterjuffers en grote libellen vliegen af en aan. De Wieden en De Weerribben behoren tot de beste libellengebieden van Europa. Er vliegen meer dan dertig soorten, waaronder een aantal dat in de rest van Europa zeer zeldzaam is.

We steken onder de brug door en vervolgen het laatste deel van de Cornelisgracht waarna we de Beulakerwijde bereiken. Als je het riet uit komt varen, valt het oog meteen op de watertoren van Sintjansklooster, een landmark aan de horizon waar wij vandaag op navigeren. Vlak voor de vaarroute die gemarkeerd wordt door rode en groene bakens, leggen wij de boot stil en genieten van de sereniteit. Alleen het zachte geklots, verbreekt de stilte in een nauwelijks voelbare cadans. De kleuren uit het zonlichtspectrum spelen met het water en veranderen het meer in vloeibaar platina, prachtig!!. Wij drinken wat en besluiten na een uur om richting Muggenbeet te varen om daar iets te gaan eten op het terras aan het water.

Onderweg zien wij een grote groep zwanen die aan het foerageren zijn. We verlaten het meer richting de Dwarsgracht en varen door tot aan de afslag Pinkesloot. We passeren prachtige met riet bedekte boerderijtjes, omzoomd met hortensia’s in diverse soorten en kleuren. Op de hoek Dwarsgracht en Pinkesloot worden we gecomplimenteerd door een voorbijganger.

Punterwerf-Wildeboer-Giethoorn-beulakerpunter

Dit is niet voor het eerst dat mensen kennelijk de ambachtelijke uitstraling van de houten punter waarderen. Deze relatief kleine bootjes dragen een geschiedenis die terug voert tot vroeg in de 17de eeuw. Onze boot is gebouwd in 1995 op de werf van Wildeboer en sindsdien altijd bij hun in onderhoud gebleven. Een kleine niet authentieke aanpassing, hebben we laten uitvoeren door Henk Wildeboer. Twee grote zitkisten tevens bergruimte, zijn prachtig in stijl van de boot in 2016 geplaatst. Als je mij vraagt wat ik het mooist aan onze boot vind dan is dat de zeeg. Dit kan per boot door verschillende factoren en smaak van de scheepsbouwer anders zijn.

Aan het einde van de Pinkesloot varen we het Giethoornsche meer op en laten we Jonen links van ons liggen. Op dit meer is het ook opmerkelijk rustig, zelfs op een doordeweekse dag verwacht je meer activiteit. Uiteindelijk bereiken we Muggebeet en kunnen we aanmeren bij restaurant “Geertien”. We nemen plaats dicht aan het water zodat we tijdens de lunch uitzicht hebben op de boot, “dubbel genieten” laat ik de vriendelijke bediener weten.

Na anderhalf uur heerlijk in het voorjaarszonnetje gezeten te hebben besluiten we eerder dan gepland, terug te varen naar de werf. Opneuw het Giethoornsche meer op, nu richting de Thijssengracht. We varen langs de eendenkooi waar de bomen en struiken met de voeten in het vochtige veen moeite hebben om zich staande te houden. We houden de Thijssengracht aan maar zouden ook een smalle vaarroute kunnen nemen die voor boten met een diepgang van meer dan dertig centimeter ontoegankelijk zijn. De punter is er op gebouwd om in ondiep water, tenminste met de boom, te kunnen blijven varen.

Punterwerf-Wildeboer-Giethoorn-beulakerpunter

Tegen vijf uur steken we onder de Thijssenbrug door, het Beukers-Steenwijk kanaal over, onder de Beulakerweg door, linksaf naar de werf. Op het laatste stukje komen wij nog net twee elektrische aangedreven houten huurpunters tegen die op de werf Wildeboer gebouwd zijn. Voor hun nog een aantal uurtjes vaarplezier op deze zonnige namiddag. Voor ons zit het er voorlopig even op.
Eenmaal de boot in het boothuis te hebben vastgelegd en afgedekt kijk ik nog even om als we naar buiten lopen en denk ik….: mooier dan dit wordt het niet, we boffen!!

Andere liefhebbers aan het woord:

Varen in Giethoorn Waterdraak
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

De Waterdraak

De waterdraak Punterliefhebber aan het woord De Waterdraak Het verhaal van de Waterdraak Eindelijk is de weersvoorspelling zodanig dat wij, Johan en Nellie,  het willen

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-punterliefhebber-aan-het-woord-jan
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Jan

Het verhaal van Jan Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Jan De Punter een machtig mooi veelzijdig scheepje In 1970 kochten mijn ouders een

Lees meer »
varen-in-giethoorn
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Hans

Het verhaal van Hans Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Hans Punterpassie Als ik, als jochie van 4 achter onze gezinsbarak in kamp Ramspol,

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-het-verhaal-van-jos
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Jos

Het verhaal van Jos Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Jos Het is een groot voorrecht een punter te kunnen laten bouwen. Wij kozen

Lees meer »
Punterwerf-wildeboer-giethoorn-gp
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Ewout

Het verhaal van Ewout Punterliefhebber aan het woord GP11 Toen ik in 1999 in Giethoorn een huis kocht, was de Gieterse punter die in het

Lees meer »
Punterwerf-Wildeboer-Giethoorn-beulakerpunter
Punterliefhebber aan het woord
Yvonne Wildeboer

Het verhaal van Geert

Het verhaal van Geert Punterliefhebber aan het woord Het verhaal van Geert Eigenaar: Geert Naam boot: De Zwaluw (ingeschreven SSRP, Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten)

Lees meer »