VAREN IN DE BUURT VAN GIETHOORN

@meemetlee | Leanne Reisblogger

Giethoorn, vaak het “Venetië van het Noorden” genoemd, staat bekend om zijn schilderachtige waterwegen, historische boerderijen en de idyllische omgeving. Maar wist je dat de omgeving van Giethoorn ook tal van prachtige vaarmogelijkheden biedt? In deze uitgebreide gids verkennen we de beste routes, tips en activiteiten om je dag op het water onvergetelijk te maken.

Wat maakt Giethoorn bijzonder?

Giethoorn, ook wel ‘Venetië van het Noorden’ genoemd, is een pittoresk dorpje in de provincie Overijssel. Het dorp staat bekend om zijn talloze grachten, charmante bruggetjes en schilderachtige boerderijen. Varen in Giethoorn biedt een unieke manier om deze betoverende omgeving te verkennen en de serene schoonheid van de Nederlandse waterwegen te ervaren.

De Geschiedenis van Giethoorn

Giethoorn werd in de 13e eeuw gesticht door monniken die het moerassige gebied bewoonbaar maakten door turfwinning. Deze turfwinning leidde tot de vorming van de karakteristieke grachten en meren die het landschap van Giethoorn vandaag de dag zo uniek maken. Door de eeuwen heen heeft Giethoorn verschillende veranderingen doorgemaakt, waaronder de ontwikkeling van een bloeiende toeristenindustrie. Het dorp is tegenwoordig een populaire bestemming voor zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers die willen genieten van de rust en de natuur.

Vaarmogelijkheden in Giethoorn

 

Er zijn talloze mogelijkheden om een boot te huren in Giethoorn, variërend van fluisterboten tot kano’s en kajaks. Verschillende verhuurbedrijven bieden een breed scala aan opties om aan de behoeften van elke bezoeker te voldoen. Een van de meest populaire routes begint in het centrum van Giethoorn en leidt door de smalle grachten, langs schilderachtige huizen en onder charmante bruggetjes. Andere routes omvatten een tocht over het Bovenwijde en de Beulakerwijde. Hoewel varen in Giethoorn het hele jaar door mogelijk is, zijn de lente en zomer de beste tijden om te genieten van het weelderige groene landschap en het milde weer. In de winter biedt het bevroren wateroppervlak mogelijkheden voor schaatsen en andere winterse activiteiten.

Nabijgelegen Waterwegen

Het Bovenwijde is een groot meer direct verbonden met de grachten van Giethoorn. Dit meer is ideaal voor een ontspannen vaartocht en biedt prachtige uitzichten op het omringende landschap. De Beulakerwijde, het grootste meer in de regio, biedt volop mogelijkheden voor watersporten zoals zeilen en windsurfen. Het meer is ook een populaire plek voor vissers. Dit nationale park is een van de grootste moerasgebieden van Noordwest-Europa en biedt een unieke vaarervaring. De weelderige natuur en de diverse flora en fauna maken dit gebied een must-see voor natuurliefhebbers.

Soorten Boten

Fluisterboten zijn een van de meest populaire keuzes in Giethoorn vanwege hun stille elektromotoren en milieuvriendelijkheid. Ze zijn eenvoudig te besturen en ideaal voor een rustige tocht door de grachten. Voor degenen die van een actievere vaarervaring houden, zijn kano’s en kajaks een uitstekende keuze. Ze bieden de mogelijkheid om nauwere en minder toegankelijke waterwegen te verkennen. Rondvaartboten bieden een comfortabele en informatieve manier om Giethoorn te ontdekken. Gidsen aan boord geven vaak interessante uitleg over de geschiedenis en bezienswaardigheden van het dorp.

Bezienswaardigheden Langs het Water

Langs de grachten van Giethoorn vind je talloze historische gebouwen, waaronder traditionele boerderijen met rieten daken en oude molens. Deze bezienswaardigheden bieden een blik in het verleden van het dorp.

Natuurlijke Schoonheid

De natuurlijke schoonheid van Giethoorn en de omliggende waterwegen is adembenemend. Het gebied staat bekend om zijn rijke biodiversiteit, waaronder zeldzame vogelsoorten en weelderige waterplanten.

Veiligheidstips voor Varen

Het weer kan snel veranderen, dus het is belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden voordat je gaat varen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op onverwachte weersomstandigheden. Het dragen van een reddingsvest is altijd aan te raden, vooral voor kinderen. Houd je aan de snelheidsbeperkingen en vaarregels om ongelukken te voorkomen en respecteer andere watersporters en de natuur.

Eten en Drinken aan het Water

Giethoorn biedt een verscheidenheid aan eet- en drinkgelegenheden aan het water. Geniet van een maaltijd in een gezellig restaurant met uitzicht op de grachten of ontspan met een drankje op een terras aan het water. Voor een meer informele eetervaring zijn er tal van picknickplaatsen langs de waterwegen. Neem een mand vol lekkernijen mee en geniet van een picknick in de natuur.

Overnachten in de Buurt

Er zijn verschillende hotels en Bed & Breakfasts in en rond Giethoorn die comfortabele accommodatie bieden voor een ontspannen verblijf. Veel accommodaties liggen dicht bij de waterwegen en bieden prachtige uitzichten. Voor de avontuurlijke reiziger zijn er ook campings beschikbaar. Kamperen in de buurt van Giethoorn biedt de kans om dicht bij de natuur te zijn en de rust en stilte van het platteland te ervaren.

 

De kosten variëren afhankelijk van het type boot en de duur van de huur. Bekijk voor de actuele prijzen onze website!

Nee, voor de meeste kleine boten zoals fluisterboten en kano’s is geen vaarbewijs vereist.

De lente en zomer zijn de beste tijden om te genieten van het milde weer en de bloeiende natuur.

Ja, er zijn verschillende bedrijven die rondvaarten aanbieden met gidsen die interessante informatie over het dorp geven.

CONTACT

Bel ons

Telefonische ondersteuning is
beschikbaar van 9 tot 5.
Bel ons gerust!

+31 (0)521 36 1203

E-mail ons

Voor algemene vragen
Kunt u via e-mail contact met ons
opnemen.

info@punterwerf.nl

Bezoek ons

Beulakerweg 48
8355 AJ Giethoorn


Op kaart bekijken